İşe İade Davası Açabilmenin Şartları Nelerdir?

İşe İade Davası Nedir İşe İade Davası Açabilmenin Şartları Nelerdir?

Ankara İşçi Avukatı,Ankara İş Hukuku Avukatı Pehlivan Hukuk Bürosu olarak İşe İade Davası Açabilmenin Şartları Nelerdir? konusunu ele alacağız.

İşverenin, geçerli bir sebep göstermeksizin iş akdini feshetmesi durumunda işçinin işe iade davası açabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. İşe iade davası şartları şu şekildedir:

1) İşe iadesini talep eden işçi işe iade davası açabilmek için yukarıda bahsedildiği üzere öncelikle arabuluculuk yoluna başvurmalıdır. İşe iade davalarında arabuluculuk dava şartıdır. Arabulucuya başvurulmadan açıldığı anlaşılan işe iade davaları hakkında usulden ret kararı verilmektedir.

2) İşe iadesini talep eden işçi, İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na tabi olarak belirsiz iş sözleşmesi ile çalışıyor olmalıdır

3) İşverenin iş sözleşmesini fesih tarihinde işverene ait işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalışıyor olmalıdır. Ancak aynı iş kolunda (faaliyet alanı) işverenin kendine ait birden fazla işyeri bulunmaktaysa bu işyerlerindeki toplam işçi sayısı esas alınacaktır. Diğer işçilerin de belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması şart değildir. İşe iade talep eden işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması yeterlidir.

4) İşe iade davası açacak olan işçi en az 6 aylık bir kıdeme sahip olmalıdır. Ancak bu kuralın istisnasını yer altı işçileri oluşturur. Yer altı işçileri 6 aylık kıdeme sahip olmasalar bile işe iade davası açabilmektedirler.

5) İş sözleşmesi işveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın feshedilmelidir. İşverenin fesih dışında başka seçenekleri varken doğrudan fesih yolunu kullanması durumunda da fesih geçersiz olacak ve işçi diğer şartlar da mevcutsa işe iade davası açma hakkına sahip olacaktır. Yani işveren doğrudan feshi son çare olarak görmelidir. İşveren feshin geçerli sebebe dayandığını ispatla yükümlüdür.

İş Kanunu 18. maddede işveren tarafından geçerli fesih sebebi oluşturmayan davranışlar belirtilmiştir.

  • Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.
  • İşyeri sendika temsilciliği yapmak.
  • Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.
  • Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.
  • 74 üncü maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek.
  • Hastalık veya kaza nedeniyle 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen bekleme süresinde işe geçici devamsızlık.

6) İşveren vekili ve yardımcısı olanlar işe iade davası açamazlar. Çünkü İşletmenin bütünü sevk ve idare etme yetkisine sahip işveren vekili ve yardımcıları (örneğin genel müdür, genel müdür yardımcıları gibi kişiler) iş güvencesi kapsamında değildir.

İşe İade Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?

İş iade davalarında görevli mahkeme İş Mahkemesi’dir. İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise İş Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.

Son olarak önemle belirtmek gerekir ki işe iade davasında işçinin herhangi bir hak kaybına uğramamak adına davanın alanında uzman avukatla takip edilmesinde büyük fayda bulunmaktadır. Av. Ayşenur Banu PEHLİVAN, iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda her türlü hukuki desteği sağlamaktadır.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir