İhbar Süresi Nedir?
İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nedir? İhbar süresi işçinin veya işverenin belirsiz süreli iş sözleşmelerini feshetmek için karşı tarafa vermesi gereken süreyi ifade eder. İhbar süresi çalışma süresine bağlı olarak değişir.
İş sözleşmeleri;
- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
- İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır.
Ancak, işçinin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştığı durumlarda, ihbar süresi uygulanmaz. İş Kanunu’nda öngörülen minimum ihbar süreleri olduğundan, işveren veya işçi daha uzun bir ihbar süresi belirleyebilir, ancak daha kısa bir ihbar süresi belirlenemez. İhbar süreleri, toplu iş sözleşmeleri veya bireysel iş sözleşmeleriyle de minimum yasal standartları aşmamak koşuluyla düzenlenebilir.
İhbar süresine uymayan taraf, karşı tarafa ihbar süresi kadar ücret ödemekle yükümlüdür veya ihbar süresini çalışarak tamamlamak durumundadır. İşçi veya işveren bu sürelere uymadığı takdirde bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu tazminat “ihbar tazminatı” olarak adlandırılır. İhbar tazminatı konusundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
İhbar Süresinde İş Arama İzni
İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nedir? Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
İşçilerin iş hukukuna ilişkin davalarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti alması herhangi bir hak kaybına uğramamaları açısından oldukça önemlidir.
Ankara iş hukuku avukatı olarak müvekkillerimize iş hukukuna ilişkin davalarda her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.