Tedbir Nafakası Nedir?
Tedbir Nafakası Nedir? Nasıl Alınır?, boşanma davası devam ederken maddi açıdan yoksulluğa düşen tarafa ödenen nafakadır. Tedbir nafakasına hem çocuk hem eş için hükmedilebilir. Tedbir nafakasında kusur şartı aranmamaktadır. Hakim tarafların maddi gücüne bakarak tedbir nafakasına hükmeder.
Türk Medeni Kanunu m. 169 uyarınca “Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.”
Tedbir Nafakası Nedir? Nasıl Alınır? Söz konusu maddede açıkça belirtildiği üzere hakim talep olmaksızın gerekli gördüğü durumlarda tedbir nafakasına hükmedebilir. Tedbir nafakası dava sonuçlanıncaya kadar talep edilebilir. Tedbir nafakası harca tabi değildir.
Hükmedilen tedbir nafakası boşanma davası kesinleşene kadar devam eder. Boşanma davası kesinleştikten sonra ise şartlar oluştuysa yoksulluk ve iştirak nafakası olarak devam eder.
Tedbir nafakası ödenmediği takdirde ilamsız icra takibi başlatılır ve nafaka tahsil edilir.
Boşanma Davası Açmadan Tedbir Nafakası Talep edilebilir Mi?
Türk Medeni Kanunu m. 197/2 uyarınca “Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.”
Tedbir nafakası talep eden kişi ayrı yaşamayı haklı kılan sebebi ispatladığı takdirde mahkemece tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ayrı yaşamayı haklı kılan nedenler her türlü delille ispat edilebilir.
Tedbir Nafakasına Hükmedilirken Kusur İncelemesi Yapılmaz
Tedbir Nafakası Nedir, Hakim tedbir nafakasına hükmederken kusur incelemesi yapmaz, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak karar verir.
Tedbir Nafakasının Artırılması
Türk Medeni Kanunu m.176/4 uyarınca; “Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.”
Tarafların durumunun değişmesi değişiklik bulunması halinde talep üzerine hakim nafaka miktarında değişiklik yapabilir veya nafakayı kaldırabilir.
Nafaka artırımı talep edilebilecek hallere;
- Nafaka alacaklısının maddi durumunun kötüleşmesi, ihtiyaçlarının artması,
- Nafaka borçlusunun ekonomik durumunun iyileşmesi,
- örnek olarak gösterilebilir.
Aile hukukuna ilişkin davalarda herhangi bir hak kaybına uğramamak açısından uzman bir aile hukuku ve boşanma avukatı ile çalışmanız büyük önem taşımaktadır.
Ankara Boşanma ve Aile hukuku avukatı olarak müvekkillerimize her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.