İşçinin Yeni İş Arama İzni Nedir Nasıl Hesaplanır?

İşçinin Yeni İş Arama İzni Nedir Nasıl Hesaplanır? Yeni İş Arama İzni Nedir, İş Arama İzni Kaç Gündür, İş Arama İzin Hakları Nelerdir? İşçinin iş arama izni, bir işçinin mevcut işinden ayrılmadan önce yeni bir iş aramak için belirli bir süre izin alması anlamına gelir. Bu izin, işçinin işini değiştirmek istemesi durumunda yeni bir iş bulma sürecini kolaylaştırmak için verilir.

İşçinin Yeni İş Arama İzni Nedir, Nasıl hesaplanır?,İş Kanunu m.27 uyarınca; “Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.  İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.”

İş Arama İzni Hangi Şartlarda Geçerlidir?

İş arama izni belirsiz süreli iş akdinin bildirim süresi verilerek sona ermesi halinde karşımıza çıkmaktadır. Bildirim süresine bağlı olmaksızın haklı nedenle fesih hallerinde iş arama izni söz konusu olmayacaktır. Ayrıca ihbar süresine ilişkin ücretin ödenip ihbar süresi beklenmeksizin iş akdinin feshi durumlarında da yine iş arama izni durumu söz konusu olmayacaktır.

İş Arama İzninin İşverene Bildirimi

İşçinin Yeni İş Arama İzni Nedir, Nasıl hesaplanır? İş arama izni, işçi tarafından işverene bildirilmek zorundadır. İş arama izni bildirildiğinde işverenin iş arama iznini kabul etmesi gerekmektedir. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

İş Arama İzninin İspatı

İş arama izninin kullanıldığına dair ispat yükü işverene aittir.

İş Arama İzni Süresi

İş arama izni mevzuatta günde en az 2 saat olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre işveren tarafından uzatılabilir.

Ayrıca işçi iş arama izni süresini toplu şekilde de kullanma hakkına sahiptir.

İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için ihbar süresi 2 haftadır. 14*2=28 saat

İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için ihbar süresi 4 haftadır. 28*2=56 saat

İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için ihbar süresi 6 haftadır. 42*2=84 saat

İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için ihbar süresi 8 haftadır. 56*2=112 saattir.

 

İşçilerin ve işverenlerin iş hukukuna ilişkin davalarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti alması herhangi bir hak kaybına uğramamaları açısından oldukça önemlidir.

Ankara iş hukuku avukatı olarak müvekkillerimize iş hukukuna ilişkin davalarda her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.

 

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tags Widget

4857 sayılı iş kanunu 6284 Sayılı Kanunda Düzenlenen Koruyucu ve Önleyici Tedbirler Adli kontrol kararı Adli Kontrol Kararı Şartları ve Süresi Adli Sicil Kaydının Silinmesi İçin Yapılması Gerekenler aile ve boşanma avukatı Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Hakkı Ankara Aile ve Boşanma Hukuku Avukatı Ankara Araç Değer Kaybı Avukatı ankara avukat ankara boşanma avukatı Ankara Boşanma Avukatınkara Avukat ankara boşanma davası avukatı Ankara Boşanma Davası Avukatı Aile Hukuku Ankara Ceza Avukkatı ankara iş hukuku avukatı ankara işçi avukatı Ankara Tazminat Avukatı Ankara vergi avukatları Ankara Vergi Avukatı Ankara Vergi Davaları Vergi Hukuku Avukatı Ankara Vergi Mahkemeleri Araç değer kaybı avukatı Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Araç Değer Kaybı Tazminatı Zamanaşımı Araç Değer Kaybı Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? Arşiv Kaydı Nasıl Sildirilir? Arşiv Kaydı Sildirme Şartları Nelerdir? Memnu Hakların İadesi Şartları Arşiv Kaydı Nasıl Silinir? Bayram Mesaisi Nedir boşanma hukuku ceza avukatı CMK 141 tazminat Emeklilik Sebebiyle Tazminat Hakkı Fazla Mesai Ücreti Nedir Haksız Tutukluluk Nedeniyle Tazminat Nasıl Alınır? Haksız TUTUKLAMA tazminat hesaplama Kamulaştırmasız El Atma Davası Kamulaştırmasız El Atma Davasında Zamanaşımı Kamulaştırmasız El Atma Davası ve Ecrimisil Talebi Mobbinge Uğrayan İşçinin Hakları Nelerdir? Nasıl Hesaplanır? Resmi Tatillerde Çalışma Gerçekleşirse Ücret Ne Şekilde Hesaplanır? Bayram Mesasi Hesaplama Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır? Vergi Davaları Yoksulluk Nafakası Nedir? İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nedir? İhbar Süresinde İş Arama İzni İşçi Tazminat Hakkı İş Hukuku Avukatı İkame Araç Bedeli Kimlerden Talep Edilebilir? İkame Araç Bedeli Nedir? Araç Değer Kaybı İkame Araç Bedeli Tazminatı Zamanaşımı İsim Değişikliği Davası Nasıl Açılır? Hangi Hallerde İsim Değişikliği Davası Açılabilir? İsim Değişikliği Davasında Görevli Mahkeme