İşçinin İş Akdini Haklı Nedenle Feshetmesi Halinde Kıdem Tazminatı

İşçinin iş aksini haklı nedenle feshi İş Kanunu m.24’te düzenlenmiştir.

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

  1. Sağlık sebepleri:
  • İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
  • İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
  1. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
  • İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
  • İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
  • İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse
  • Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:

  • İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Fesih Hakkını Kullanma Süresi

İş Kanunu m.24’te gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, işverenin  bu çeşit davranışlarda bulunduğunu işçinin öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

İşçinin İş Akdini Haklı Nedenle Feshetmesi Halinde Kıdem Tazminatı

İşçi iş akdini haklı nedenle feshederse ve kıdem tazminatı için diğer şartlar gerçekleşmişse kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

İşçinin İş Akdini Haklı Nedenle Feshetmesi Halinde İhbar Tazminatı

İşçi iş akdini haklı nedenlerden birine dayandırarak feshetmişse bildirim süresine uymak zorunda değildir buna bağlı olarak ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

İşçilerin ve işverenlerin iş hukukuna ilişkin davalarda avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti alması herhangi bir hak kaybına uğramamaları açısından oldukça önemlidir.

Ankara iş hukuku avukatı olarak müvekkillerimize iş hukukuna ilişkin davalarda her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tags Widget

4857 sayılı iş kanunu 6284 Sayılı Kanunda Düzenlenen Koruyucu ve Önleyici Tedbirler Adli kontrol kararı Adli Kontrol Kararı Şartları ve Süresi Adli Sicil Kaydının Silinmesi İçin Yapılması Gerekenler aile ve boşanma avukatı Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Hakkı Ankara Aile ve Boşanma Hukuku Avukatı Ankara Araç Değer Kaybı Avukatı ankara avukat ankara boşanma avukatı Ankara Boşanma Avukatınkara Avukat ankara boşanma davası avukatı Ankara Boşanma Davası Avukatı Aile Hukuku Ankara Ceza Avukkatı ankara iş hukuku avukatı ankara işçi avukatı Ankara Tazminat Avukatı Ankara vergi avukatları Ankara Vergi Avukatı Ankara Vergi Davaları Vergi Hukuku Avukatı Ankara Vergi Mahkemeleri Araç değer kaybı avukatı Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Araç Değer Kaybı Tazminatı Zamanaşımı Araç Değer Kaybı Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? Arşiv Kaydı Nasıl Sildirilir? Arşiv Kaydı Sildirme Şartları Nelerdir? Memnu Hakların İadesi Şartları Arşiv Kaydı Nasıl Silinir? Bayram Mesaisi Nedir boşanma hukuku ceza avukatı CMK 141 tazminat Emeklilik Sebebiyle Tazminat Hakkı Fazla Mesai Ücreti Nedir Haksız Tutukluluk Nedeniyle Tazminat Nasıl Alınır? Haksız TUTUKLAMA tazminat hesaplama Kamulaştırmasız El Atma Davası Kamulaştırmasız El Atma Davasında Zamanaşımı Kamulaştırmasız El Atma Davası ve Ecrimisil Talebi Mobbinge Uğrayan İşçinin Hakları Nelerdir? Nasıl Hesaplanır? Resmi Tatillerde Çalışma Gerçekleşirse Ücret Ne Şekilde Hesaplanır? Bayram Mesasi Hesaplama Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır? Vergi Davaları Yoksulluk Nafakası Nedir? İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nedir? İhbar Süresinde İş Arama İzni İşçi Tazminat Hakkı İş Hukuku Avukatı İkame Araç Bedeli Kimlerden Talep Edilebilir? İkame Araç Bedeli Nedir? Araç Değer Kaybı İkame Araç Bedeli Tazminatı Zamanaşımı İsim Değişikliği Davası Nasıl Açılır? Hangi Hallerde İsim Değişikliği Davası Açılabilir? İsim Değişikliği Davasında Görevli Mahkeme