İDARE HUKUKU
İdare, kamu gücünü kullanarak kamu yararı ve kamu düzenine ilişkin idari işlem ve eylemler tesis etmektedir. İdari işlem veya eylemler yetki, şekil, sebep, konu, amaç yönünden hukuka uygun olmalıdır. Söz konusu idari işlem veya eylemler bazı durumlarda hukuka uygun şekilde tesis edilmemektedir ve buna bağlı olarak kişi veya kurumlar zarar görmektedir.
İdari İşlemin İptali Davası
İdarenin tesis etmiş olduğu idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu, amaç yönünden hukuka aykırı olması nedeniyle menfaati ihlal edilmiş olan kimseler Anayasa m. 125 ve İYUK m.2 uyarınca idari yargı mercilerinde dava açma hakkına sahiptir. Özel kanunlarda veya maddelerde aksi öngörülmemişse dava açma süresi idare mahkemelerinde idari işlemin yazılı bildirim tarihinden (tebliğ tarihi) itibaren 60 gün, vergi mahkemelerinde 30 gün olarak düzenlenmiştir.
Tam Yargı Davaları
İdarenin işlem ve eylemlerinden dolayı zarara uğrayan kimseler iptal davası ile birlikte veya ayrı olarak tam yargı davası açma hakkına sahiptir. Davalı idare, hizmet kusuru veya kusursuz sorumluluk ilkesi gereği hakkı ihlal olan kimsenin zararını karşılamakla yükümlüdür.
İdari eylem sonucu hakları ihlal edilmiş olan kimseler söz konusu idari eylemin yazılı bildirim tarihinden veya kişinin başka şekilde öğrenmesi durumunda öğrenme tarihinden itibaren 1 yıl ve her halde 5 yıl içerisinde eylemi gerçekleştiren idareye başvuru yapılmalıdır. Davalı idarenin ret cevabı vermesi halinde söz konusu cevabın tebliğinden itibaren idare mahkemelerinde 60 günlük süre içerisinde tam yargı davası açılmalıdır. İdarenin, başvuruya 30 gün boyunca cevap vermemesi sonucunda zımni ret söz konusu olmaktadır. Zımni ret tarihinden itibaren idare mahkemelerinde 60 günlük süre içerisinde tam yargı davası açılmalıdır.
İdari işlem nedeniyle hakları ihlal edilmiş olan kişiler idari işlemin yazılı bildirim tarihinden itibaren özel kanun veya maddelerde aksi düzenlenmemişse idare mahkemelerinde 60 günlük süre içerisinde, vergi mahkemelerinde 30 günlük süre içerisinde tam yargı davası açmalıdır. İlgili kişiler idari işlemin kaldırılmasını, değiştirilmesini, geri alınması gibi taleplerle ilgili idareye başvuru yapabilirler. Söz konusu başvurunun reddedilmesi halinde ret cevabının yazılı bildirim tarihinden veya başvuru zımnen reddedilmişse zımni ret tarihinden itibaren dava açma süresi içerisinde tam yargı davası açılabilir.
İdari işleme karşı iptal davası açılması halinde söz konusu iptal davasına ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren idare mahkemelerinde 60 gün, vergi mahkemelerinde 30 gün içerisinde tam yargı davası açılmalıdır.
İdare ve vergi mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara karşı başvurulabilecek istinaf ve temyiz kanun yollarına süresi içerisinde ve usulüne uygun şekilde başvurulması gerekmektedir.
Olağan kanun yolları tüketildikten sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru süreci başlamaktadır. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru süresi kararın öğrenilme tarihten itibaren 30 gündür. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun süresi içerisinde ve usulüne uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Süresi içerisinde bireysel başvurunun yapılmamış olması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemezlik kararı verilmesine neden olmaktadır
İdareye başvuru, akabinde dava süreci ve AYM , AİHM Bireysel Başvurularında herhangi bir hak kaybına uğramamak açısından uzman bir idare hukuku avukatı ile çalışmanız büyük önem taşımaktadır.
Ankara idare hukuku avukatı olarak müvekkillerimize idare hukukuna ilişkin davalarda her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.