İş Kanunu madde 22 uyarınca; “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.”
Değişikliğin esaslı olup olmadığının tespitinde işçinin önceki durumu ile sonraki durumu arasındaki farkı gözetmek gerekir. Mesela işçinin ücretinde, işyerinde, iş tanımında, çalışma sürelerinde değişiklik işçinin durumunu ağırlaştırıyorsa esaslı değişiklik olarak kabul edilir.
Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Nasıl Yapılır?
Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik, İşveren, çalışma koşullarındaki esaslı değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Yazılı olarak bildirilen esaslı değişikliğin işçi tarafından 6 işgünü içerisinde yazılı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
İşçi Esaslı Değişikliği Kabul Etmezse Ne Olur?
Yazılı şekle uygun yapılmayan ve altı işgünü içerisinde yazılı şekilde kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçinin değişikliği kabul etmediği hallerde işveren değişikliğin geçerli nedene dayandığını veya fesih için başka bir nedeninin bulunduğunu açıklamak ve bildirim sürelerine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu feshe karşı iş güvencesi kapsamındaysa işe iade davası, iş güvencesi kapsamında değilse kıdem, ihbar, kötü niyet tazminatı vs. talep edebilecektir.
İşçi ise İş Kanunu m.24/2-e uyarınca iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İş Davalarında Görevli Mahkeme
İş iade davalarında görevli mahkeme İş Mahkemesi’dir. İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise İş Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.
İş Davalarında Yetkili Mahkeme
İşe iade davası İş Mahkemeleri Kanunu m.6 uyarınca işverenin ikametgâhı sayılan yer mahkemesi (ticaret sicil kaydının bulunduğu yer mahkemesi) ya da işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesinde açılmalıdır. İş Kanunu m.6 uyarınca bu düzenlemeye aykırı yetki sözleşmeleri geçersizdir.
Son olarak önemle belirtmek gerekir ki iş davalarında işçinin herhangi bir hak kaybına uğramaması adına davanın alanında uzman avukatla takip edilmesinde büyük fayda bulunmaktadır. PEHLİVAN Hukuk ve Danışmanlık olarak iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda her türlü hukuki desteği sağlanmaktayız.