Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

Araç Değer Kaybı Tazminatı, Bir aracın hasar meydana gelmeden önceki ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki değeri arasındaki fark araç değer kaybı olarak adlandırılmaktadır. Yani araç kaza yaptıktan ve tamir edildikten sonra satılmak istendiğinde değerinde düşüş olacaktır. Yazımızda araçta oluşan değer kaybı nasıl alınır, şartları nelerdir gibi konulara değineceğiz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

  • İki taraflı gerçekleşen trafik kazasında tazminat talep edecek tarafın %100 kusurlu olmaması.

Zarar gören taraf gerçekleşen trafik kazasında, karşı tarafın kusuru oranında araç değer kaybı tazminatı talep etme hakkına sahiptir.

  • Araçtaki hasar daha önce hasar gören bir bölgede olmamalıdır.
  • Trafik kazası sonucunda araç pert olduysa, araç değer kaybı tazminatı alamaz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Karayolları Trafik Kanunu m. 97 uyarınca; “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

Araç değer kaybı talep edecek olan kimsenin öncelikle kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortasına başvuru yapması gerekmektedir. Yapılan başvuru neticesinde sigorta şirketi 15 gün içerisinde talebe ilişkin ödeme yapmazsa dava yoluna gidilebilir veya tahkime başvurulabilir.

Araç Değer Kaybı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Araç değer kaybı davasında asliye ticaret mahkemeleri görevlidir. Asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Araç değer kaybına ilişkin davalarda kazanın yapıldığı yer mahkemesi, zarar görenim yerleşim yeri mahkemesi, trafik sigortasını yapan şirketin merkezinin veya şubesinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Araç Değer Kaybı Davasında Arabuluculuk Zorunlu Mudur?

Araç değer kaybına ilişkin dava açılmadan önce arabuluculuğa başvuru zorunludur.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru

Araç değer kaybı talep edecek olan kimse öncelikle kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortasına başvuru yapmalıdır. Başvuru sonrasında sigorta şirketi 15 gün içerisinde talebe ilişkin ödeme yapmazsa Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücretleri

Sigorta Tahkim Komisyonu’na 2025 yılında yapılacak başvurular için ücretler, uyuşmazlık tutarına göre belirlenmiştir:

0 – 5.000 TL arası uyuşmazlıklar için: 320 TL-5.001 – 10.000 TL arası uyuşmazlıklar için: 715 TL- 10.001 – 50.000 TL arası uyuşmazlıklar için: 1.030 TL- 50.001 TL ve üzeri uyuşmazlıklar için: Uyuşmazlık tutarının %1,5’i (en az 1.030 TL olmak üzere)

Ayrıca, tebligat giderleri de başvuru sırasında ödenmelidir.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi beyan eden başvurucular için: 55 TL- KEP adresi beyan etmeyen başvurucular için: 240 TL

Bu ücretlerin, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun belirlediği banka hesap numaralarına yatırılması gerekmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra banka dekontunun, diğer gerekli belgelerle birlikte Komisyona sunulması önem taşır.

Başvuru ücretleri ve tebligat giderleri hakkında daha detaylı bilgi için Sigorta Tahkim Komisyonu’nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Zamanaşımı

Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.  Araç değer kaybına ilişkin talepler, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.

Araç değer kaybı tazminatı konusunda herhangi bir hak kaybına uğramamak açısından alanında uzman bir avukat ile çalışmanız büyük önem taşımaktadır.

Pehlivan Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize her türlü hukuki desteği sağlamaktayız.

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir