Adli Tatilde Hangi Davalar ve İşler Görülür?

Bu yazımızda Adli Tatilde Hangi Davalar ve İşler Görülür? konusunu ele alacağız.Adli tatilde görülebilecek işler Hukuk Muhakemesi Kanunu 103.maddesinde düzenlenmiştir.

  • İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
  • Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.
  • Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
  • Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
  • Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
  • İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
  • Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
  • Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
  • Çekişmesiz yargı işleri.
  • Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

Adli Tatilde Hangi Davalar ve İşler Görülür?, Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a gönderilmesi işlemleri de yapılır.

HMK m.103’teki hükümler, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

 

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tags Widget

4857 sayılı iş kanunu 6284 Sayılı Kanunda Düzenlenen Koruyucu ve Önleyici Tedbirler Adli kontrol kararı Adli Kontrol Kararı Şartları ve Süresi Adli Sicil Kaydının Silinmesi İçin Yapılması Gerekenler aile ve boşanma avukatı Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Hakkı Ankara Aile ve Boşanma Hukuku Avukatı Ankara Araç Değer Kaybı Avukatı ankara avukat ankara boşanma avukatı Ankara Boşanma Avukatınkara Avukat ankara boşanma davası avukatı Ankara Boşanma Davası Avukatı Aile Hukuku Ankara Ceza Avukkatı ankara iş hukuku avukatı ankara işçi avukatı Ankara Tazminat Avukatı Ankara vergi avukatları Ankara Vergi Avukatı Ankara Vergi Davaları Vergi Hukuku Avukatı Ankara Vergi Mahkemeleri Araç değer kaybı avukatı Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Araç Değer Kaybı Tazminatı Zamanaşımı Araç Değer Kaybı Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? Arşiv Kaydı Nasıl Sildirilir? Arşiv Kaydı Sildirme Şartları Nelerdir? Memnu Hakların İadesi Şartları Arşiv Kaydı Nasıl Silinir? Bayram Mesaisi Nedir boşanma hukuku ceza avukatı CMK 141 tazminat Emeklilik Sebebiyle Tazminat Hakkı Fazla Mesai Ücreti Nedir Haksız Tutukluluk Nedeniyle Tazminat Nasıl Alınır? Haksız TUTUKLAMA tazminat hesaplama Kamulaştırmasız El Atma Davası Kamulaştırmasız El Atma Davasında Zamanaşımı Kamulaştırmasız El Atma Davası ve Ecrimisil Talebi Mobbinge Uğrayan İşçinin Hakları Nelerdir? Nasıl Hesaplanır? Resmi Tatillerde Çalışma Gerçekleşirse Ücret Ne Şekilde Hesaplanır? Bayram Mesasi Hesaplama Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır? Vergi Davaları Yoksulluk Nafakası Nedir? İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı Nedir? İhbar Süresinde İş Arama İzni İşçi Tazminat Hakkı İş Hukuku Avukatı İkame Araç Bedeli Kimlerden Talep Edilebilir? İkame Araç Bedeli Nedir? Araç Değer Kaybı İkame Araç Bedeli Tazminatı Zamanaşımı İsim Değişikliği Davası Nasıl Açılır? Hangi Hallerde İsim Değişikliği Davası Açılabilir? İsim Değişikliği Davasında Görevli Mahkeme